100% Chardonnay a Mátra aljáról Szücsiből, Balázs és Julcsi 2020-ban alapított borászatából, akik biodinamikus elemeket, módszereket alkalmaznak a művelés, feldolgozás során.
A mátrai borvidék talaja nagyon
különleges, kíváncsiak voltunk, hogy ezek az egyedi adottságok, az egyszerre
agyagos, vulkanikus, meszes, löszös komplexitás milyen bort képes nyújtani, a
lehető legnaturálisabb módon bemutatva. Minden bizonnyal több fajtát is meg
kell kóstolni, de mi most Chardonnay tételt kerestünk, mivel ha a jegyhez
tartozó szőlőben gondolkodunk, akkor a szilárd, megbízható jellemvonásokkal
rendelkező fajta jó választás lehet. Az egyik legkiszámíthatóbb, stabil,
gyökerei az átlagnál is mélyebben kúsznak a föld alá, fürtjei tömöttek, héja
vastag, bora karakteres, fajtajelleges zamatú, telt, ugyanakkor meg van benne
az elegancia is, finomság, cukortartalma magas, ahogy a masszív, szilárd elemű
bika is a vénuszi energiákkal kiegészülve.
A kiválasztott tétel szeptember
közepén szüretelt tavaszföldi Chardonnay 65%-a kézzel, bogyózókereten került
bogyózásra, amelyet a maradék 35%-ból egészfürtös préselés által kinyert lében
erjesztettek a levegőtől elzárva, 18 napon keresztül. Tartályból 8 hónap seprőn
tartás után, kén hozzáadása nélkül palackozva.
Megjelenése a pohárba töltve
csodálatos látvány, mint a virágméz, egészen sűrű, olajos, szép tétel. El lehet
játszani vele, nézegetni, forgatni sokáig😊
Illatában földes, kicsit animális
kategória, nincsenek gyümölcsök, virágok, fűszerek. Ízvilágát tekintve
összetett, nagyon érdekes, a talaj hatása erősen érződik benne. A teljes
kibontakozásra úgy gondoljuk kell még egy kis idő, összességében van még benne
potenciál bőven, fejlődési szakaszban van, eltehető a pincébe pár évre.
A föld energia és a bika jegyek
jellemzői ebben a borban erősen jelen vannak, tökéletesen beleillő tétel volt a
kostólósorba.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése