ITALIA, dolce Italia!
A Halak kóstolónkhoz, ha országot
kellene párosítani számunkra több okból is Olaszország a nyerő. Hol máshol
találhatna tájban, kultúrában, ételben és borban ennyire gazdag és változatos
vidéket az ember, mely országot átjárja a történelem, vallás és egyben a
katolikus egyház szülőhelye is? Ma Olaszország húsz különböző borvidéket foglal
magában. Az ország hosszú szélességi köre lehetővé teszi a bortermesztést
a fenséges Dolomitoktól a déli gyönyörű kristálytiszta vizekig.
Az Orion wines, olyan
borásztársaság, akik ezt a sokféleséget egyesítik, egy márka alatt, több
pincészet, támogatva mind szakmailag, mind barátilag is egymást. Elkötelezettek
az organikus művelés mellett, mindegyik gazdaságuk a biodiverzitásra törekszik.
A kiválasztott tétel a pugliai
Zensa borászatból származik, az Olasz csizma sarkából, alacsony hozamú
szőlőültetvényekről. Itt a szőlőültetvények és olajfaligetek mindig is fontos
szerepet játszottak. Gyönyörű és termékeny vidék, ahol a hűsítő tengeri szellő
tompítja a kemény napot.
A bor 50% részben Negroamaro, ősi
fajta ezen a vidéken, rendkívül alkalmazkodó, sokoldalú és egészen testes
vörösökre is képes. 50% részben pedig Primitivo, bársonyos, gyümölcsös,
különböző stílusokban elkészíthető, eredete szerint Horvátországból származó, közös
őstől az Amerikai Zinfandel szőlővel.
A szőlőt külön-külön, de azonos
módon borítják. A gyümölcsöket szártalanítják, finoman összetörik, 10 °C-ra hűtik,
és körülbelül 6-8 órán át hagyják a héjukon, így a must rózsaszínű árnyalatot
ad. A mustot ezután leöntik a héjáról, rozsdamentes acél tartályokba helyezik,
majd 36 órán át pihen. A fermentációt válogatott élesztőkkel, 15-16°C-os
szabályozott hőmérsékleten végzik és körülbelül 10 napig tart.
A két bort a seprőn hagyják
rozsdamentes acél tartályokban október közepéig, hogy maximalizálják az
összetett aromák kinyerését, mielőtt összekeverik őket.
A bor a finomságával, az
eleganciájával tűnt ki a tételsorból. A palack elképesztően szép és formás
kidolgozású, vonzza a szemet. Illatában valóban ott az édes, ízében lágy,
semleges, összességében letisztult víz energiát képvisel, legjobban tényleg a
halak analógiákhoz illeszkedik.
A borról eszünkbe jutott gondolatok:
- színes, szellős, tavaszi, közösségi, elképzelt
hely egy vízparti vendéglő terasza tenger gyümölcseivel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése