2025. március 8., szombat

ZENSA ROSÈ PUGLIA IGP ORGANIC 2023

ITALIA, dolce Italia!

A Halak kóstolónkhoz, ha országot kellene párosítani számunkra több okból is Olaszország a nyerő. Hol máshol találhatna tájban, kultúrában, ételben és borban ennyire gazdag és változatos vidéket az ember, mely országot átjárja a történelem, vallás és egyben a katolikus egyház szülőhelye is? Ma Olaszország húsz különböző borvidéket foglal magában. Az ország hosszú szélességi köre lehetővé teszi a bortermesztést a fenséges Dolomitoktól a déli gyönyörű kristálytiszta vizekig.

Az Orion wines, olyan borásztársaság, akik ezt a sokféleséget egyesítik, egy márka alatt, több pincészet, támogatva mind szakmailag, mind barátilag is egymást. Elkötelezettek az organikus művelés mellett, mindegyik gazdaságuk a biodiverzitásra törekszik.

A kiválasztott tétel a pugliai Zensa borászatból származik, az Olasz csizma sarkából, alacsony hozamú szőlőültetvényekről. Itt a szőlőültetvények és olajfaligetek mindig is fontos szerepet játszottak. Gyönyörű és termékeny vidék, ahol a hűsítő tengeri szellő tompítja a kemény napot.

A rosé fátyolosan rózsaszín, tengeri kagylók és korall árnyalataival. Az ajánló leírása szerint a bor az eper, a rózsa és a jázmin illatát és ízét fejezi ki. Ízében az egzotikus gyümölcsök, a frissesség, az ásványosság jelenik meg, a zamatos savak remek egyensúlya, kellemesen hosszú, frissítő.

A bor 50% részben Negroamaro, ősi fajta ezen a vidéken, rendkívül alkalmazkodó, sokoldalú és egészen testes vörösökre is képes. 50% részben pedig Primitivo, bársonyos, gyümölcsös, különböző stílusokban elkészíthető, eredete szerint Horvátországból származó, közös őstől az Amerikai Zinfandel szőlővel.

A szőlőt külön-külön, de azonos módon borítják. A gyümölcsöket szártalanítják, finoman összetörik, 10 °C-ra hűtik, és körülbelül 6-8 órán át hagyják a héjukon, így a must rózsaszínű árnyalatot ad. A mustot ezután leöntik a héjáról, rozsdamentes acél tartályokba helyezik, majd 36 órán át pihen. A fermentációt válogatott élesztőkkel, 15-16°C-os szabályozott hőmérsékleten végzik és körülbelül 10 napig tart.

A két bort a seprőn hagyják rozsdamentes acél tartályokban október közepéig, hogy maximalizálják az összetett aromák kinyerését, mielőtt összekeverik őket.

A bor a finomságával, az eleganciájával tűnt ki a tételsorból. A palack elképesztően szép és formás kidolgozású, vonzza a szemet. Illatában valóban ott az édes, ízében lágy, semleges, összességében letisztult víz energiát képvisel, legjobban tényleg a halak analógiákhoz illeszkedik.

A borról eszünkbe jutott gondolatok:

  • színes, szellős, tavaszi, közösségi, elképzelt hely egy vízparti vendéglő terasza tenger gyümölcseivel 
Tökéletes választásnak bizonyult, színben, illatban, aromában egyértelműen megkaptunk tőle, amit szerintünk egy "Halak" bornak tudnia kell. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése