A kiválasztott tétel első a sorban, ahogy az alkotó Fred Loimer is élete során számos területen, Ő a borász tükrözi leginkább a KOS energiáit. Ambiciózus, kirobbanó egyéniség, faltörő kosként bevezetve számos újdonságot a szőlőművelés és borkészítés során.
- például első volt, aki a 90-es évek elején Ausztria szeretett Grüner Veltliner fajtáját barrique hordóban érlelte
- szintén elsőként Ő volt a régióban, aki 2000-ben modern kortárs minimalista pincészetet épített a szőlőültetvények közepén
- úttörője a biodinamikus szőlőtermesztésnek, 20 éve kezdte meg az erre való átállást
- alapítója a respekt-BIODYN nemzetközi közösségnek, amely a szőlészet biodinamikáját alkalmazza és támogatja
Fred
Loimer borai az eredetről, a természet erejéről és a talajjal, növényekkel,
állatokkal és emberekkel való tiszteletteljes bánásmódról, holisztikus
szemléletről beszélnek.
„Az
eredet formálja a bort. Az eredetet pedig semmi sem ragyogtatja úgy, mint a
biodinamikus gazdálkodás”
85
hektáros szőlőültetvényei főként a kamptali Langenloisban találhatók, főleg
löszös talaj, de vulkáni, gránitos kövekkel dúsítva. A Kamptal Bécstől 70 km-re
északra, a Duna mellett található. A Wachau és a Kremstal szomszédságában van,
de a különbség az, hogy a Kamptalban érvényesül a folyók hatása, ezért nagyon
meleg napokat és hűvös éjszakákat élvez. A borok jellemzően gyümölcsösebbek,
mint a wachauiak, és némileg savasabbak. Összes borukat természetes
élesztőtörzsek segítségével erjesztik, melyek több mint 150 éves pincében
érlelődnek, a modern kocka felépítmény alatt.
A
borász mellett, maga a szőlőfajta a Grüner Veltliner, azaz a Zöldveltelini is hozza
ezeket az energiákat. Szívós fajta, a marsikus tűz elem dominál a belőle
készült borokban, a fűszerpaprikás, fehérborsos jellegzetességével kirobbanó
tud lenni. A szőlőfajta nagyon jól beleillik a tételsorba és ha már Veltelini,
akkor pedig Ausztria, az otthona. Osztrák származású fajta, egy természetes
kereszteződése a tramini és a St. Georgen fajtának.
A
Loimer pincészet újító, lendületes, célratörő gazdaság, így a sok összetevőből
adta magát a tétel választása, borász, pincészet, szőlőfajta.
Eszünkbe
jutott jelzők, gondolatok:
- finom édeskés illat, zöld füves jegyek, ízében egy enyhe borsosság, talán rózsabors, gin-tonicos fűszervilággal, ásványos keserűség mandulás lecsengéssel
Nagyon
szép tétel, asztrológiai szempontból a bor illatát tekintve beleillene akár a
Halak tételsorba is, ízvilágát nézve inkább föld jegyek dominálnak, szilárd
karakter, a tűz jelen van, de mérsékeltebb formában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése