2025. március 25., kedd

Loimer Kamptal Grüner Veltliner 2023

A kiválasztott tétel első a sorban, ahogy az alkotó Fred Loimer is élete során számos területen, Ő a borász tükrözi leginkább a KOS energiáit. Ambiciózus, kirobbanó egyéniség, faltörő kosként bevezetve számos újdonságot a szőlőművelés és borkészítés során.

  • például első volt, aki a 90-es évek elején Ausztria szeretett Grüner Veltliner fajtáját barrique hordóban érlelte
  • szintén elsőként Ő volt a régióban, aki 2000-ben modern kortárs minimalista pincészetet épített a szőlőültetvények közepén
  • úttörője a biodinamikus szőlőtermesztésnek, 20 éve kezdte meg az erre való átállást
  • alapítója a respekt-BIODYN nemzetközi közösségnek, amely a szőlészet biodinamikáját alkalmazza és támogatja

Fred Loimer borai az eredetről, a természet erejéről és a talajjal, növényekkel, állatokkal és emberekkel való tiszteletteljes bánásmódról, holisztikus szemléletről beszélnek.

„Az eredet formálja a bort. Az eredetet pedig semmi sem ragyogtatja úgy, mint a biodinamikus gazdálkodás”

85 hektáros szőlőültetvényei főként a kamptali Langenloisban találhatók, főleg löszös talaj, de vulkáni, gránitos kövekkel dúsítva. A Kamptal Bécstől 70 km-re északra, a Duna mellett található. A Wachau és a Kremstal szomszédságában van, de a különbség az, hogy a Kamptalban érvényesül a folyók hatása, ezért nagyon meleg napokat és hűvös éjszakákat élvez. A borok jellemzően gyümölcsösebbek, mint a wachauiak, és némileg savasabbak. Összes borukat természetes élesztőtörzsek segítségével erjesztik, melyek több mint 150 éves pincében érlelődnek, a modern kocka felépítmény alatt.

A borász mellett, maga a szőlőfajta a Grüner Veltliner, azaz a Zöldveltelini is hozza ezeket az energiákat. Szívós fajta, a marsikus tűz elem dominál a belőle készült borokban, a fűszerpaprikás, fehérborsos jellegzetességével kirobbanó tud lenni. A szőlőfajta nagyon jól beleillik a tételsorba és ha már Veltelini, akkor pedig Ausztria, az otthona. Osztrák származású fajta, egy természetes kereszteződése a tramini és a St. Georgen fajtának.

A Loimer pincészet újító, lendületes, célratörő gazdaság, így a sok összetevőből adta magát a tétel választása, borász, pincészet, szőlőfajta.

A kiválasztott 2023-as Grüner Veltliner azonban nagyon mást hozott a pohárba öntve és kóstolva, mint ahogy azt vártuk a szőlő általános jellemzőitől és az általunk ismert zöldveltelíni boroktól.  Kifejezetten nyugodt, kellemes textúrájú, bársonyos, tartós, hosszú lecsengést nyújtott. Nem harsogott, a fűszerpaprikás jegyek nem köszöntek vissza, de a leírásokban megjelenő mandarin, citrusos jelleg sem volt észrevehető, persze itt megint helytálló az a mondás, hogy ahányan vagyunk annyiféle…

Eszünkbe jutott jelzők, gondolatok:

  • finom édeskés illat, zöld füves jegyek,  ízében egy enyhe borsosság, talán rózsabors, gin-tonicos fűszervilággal, ásványos keserűség mandulás lecsengéssel

Nagyon szép tétel, asztrológiai szempontból a bor illatát tekintve beleillene akár a Halak tételsorba is, ízvilágát nézve inkább föld jegyek dominálnak, szilárd karakter, a tűz jelen van, de mérsékeltebb formában. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése