A tétel tökéletes találat, a KOS csillagkép a palack címkéjén megszólított minket, de ez persze nem elég, meg is kell találni a hozzáillő termőhelyet és szőlőfajtát is, ami tükrözi a palack üzenetét, ezt a borász Bencze István remekül kivitelezte.
A birtok a Balaton-felvidék
vulkanikus területén helyezkedik el a Szent György-hegy déli oldalán, szubmediterrán
éghajlat, kivételes környezet, terroir, gyönyörű panorámával. Az itt termő
borokra jellemző a magas beérési mustfok, testesebbek, tüzesek. A talaj a vulkáni
bazalt, pannon homokkő és barna erdei föld keveredése, mélyebb rétegeiben mész-
és vízereket rejt. Ez a vulkanikus termőréteg gazdag ásványi anyagokban, ami
egyedi ízjegyekkel tölti meg a terület borait. A legenda szerint a hegy
gyomrában hajdanán egy sárkány lakozott, talán még most is ott van és pöfékel
néha egy kis lángot, ezért is születnek innen ilyen szép tüzes borok😊
István a kezdetektől (2011)
organikus, majd 10 éve biodinamikus gazdálkodást folytat 18 hektáron, törekedve
arra, hogy a szőlő a lehető legtermészetesebb módon tudjon a legmagasabb
szinten kapcsolódni a környezetével. Legfontosabb fajtái a rajnai rizling,
pinot noir, kék bakator, furmint és a terület becses kincse a kéknyelű.
Amforákban, agyagedényekben,
fahordókban érlel, a pincészetében gravitációs technikákat használ, a présen
kívül más elektromos eszköze már nincs (kivéve amikor zene kíséri az erjedési
folyamatot:), a borokat nem deríti, nem szűri, a kén használatát is elhagyta.
Immunerősítő gyógybor lett, a
tüzes vulkáni terroir erejével. Hihetetlen gazdag ásványosság, tartalmas,
izgalmas és összetett ízvilág jellemzi, nem lehet pár jelzővel leírni.
A kóstoló során eszünkbe jutott gondolatok:
- gyógynövényes mézes citromos tea, hárs, kamilla, frissen vágott ananász, erős, intenzív, karakteres, petrolos, fanyar, minden benne van, mélység, lassan kortyolgatós
Nagyon szép, gazdag tétel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése