2025. március 31., hétfő

Galán Géza Vaskapu Kékfrankos 2024 újbor

Választásunk nem véletlen esett erre a palackra, először is kékfrankos, ami tipikusan egy tüzes karakterű szőlőfajta, imádja a napot, a meleget, újbor is, mint kezdet, az első állatövi jegyet jellemezve. VASkapu, a nevében is tükrözve az ideillő kémiai elemet, a címke a rohanó rablóval, aki észre sem veszi, hogy közben a zsákmánya is menekül, de nem készültünk fel rá, hogy tényleg ennyire hozni fogja a KOS energiákat és bevalljuk őszintén arra sem, hogy ez a friss, rövid ideig erjedő bor a színében is hozva a sötét vérvörös tónusokat, ennyire kiemelkedő lesz. (Update: a Borász is Kos:)

Igazi meglepetés és kedvenc lett, az nem is kérdés, hogy mennyire kíváncsiak vagyunk ezek után a mesebeli Vaskapu kastélykert 3 hektáron elterülő kincseire😊

Mohácson jártunk már többször is, hangulatos Duna parti városka, látogattuk a Búsóudvart, a csata nemzeti emlékhelyét, még a Sárga-kastélyt is, de a képek alapján tündérkertre emlékeztető Vaskapu kastély még felfedezésre vár. Nem is lehet csodálkozni azon, hogy a borászunk szerelembe esett itt és letelepedett.

A Hype&Hyper cikkje fényképes beszámolóval részletezi a felvidéki származású, színészként ismert Géza életútját, mely meglepő fordulatokon keresztül vezette el őt Mohácsig. Gyerekkorából, emlékeiből fakad a szőlőművelés iránti vonzalma és itt végre valóra válthatta vágyait.

A pécsi borvidékhez tartozó mohácsi szőlőhegy klímája a villányihoz hasonló szubmediterrán jellegű, a Duna közelségének köszönhetően állandó légmozgás veszi körül, talaja magas mésztartalmú lösz, felső rétege barna erdőtalaj, ami gazdag és magas humusz tartalomban, ezt kőbemosódások, mészfoltok teszik komplexebbé. Kitűnően alkalmas a szőlőművelésre, a borok jellemzően savban és színanyagban gazdagabbak, testesebbek. Géza szerencsére mindent el is követ, hogy a lehető legnaturálisabb módon művelt szőlőiből a borai tükrözzék a természet nyújtotta gazdagságot. Biodinamikus módszerek szerint dolgozik, a borkészítés során is törekszik a lehető legkevesebb beavatkozásra, a kén teljes elhagyása jellemzi a borokat. A saját munkáját úgy látja, hogy feladata nem más, mint nem elrontani, megfelelő mederben tartani a természetes folyamatokat, hogy jó dolgok szülessenek belőle.

„Én egy olyan fajta borban hiszek, amiben benne van a természet saját kifejeződése, vadsága, kiszámíthatatlansága”

Ezt egy palack kóstolása után is csak megerősíteni tudjuk. Újborunk ’90-es telepítésű kékfrankos, egy tipikusan tüzes energiát képviselő szőlőfajta, tőkéje gyors növésű, jól termő, a leszedésével sem kell sietni, mert nehezebben rothad, fény és meleg igényes, erős fényben a bogyók jobban színeződnek, több cukrot termelnek és héjuk vastagabb lesz. Öntözés nélkül termeszthető, a mai forró nyarak túlélője, kevésbé kívánja a vizet. Itt egész fürtben, szénsavmacerációs eljárással erjedt mindössze 5 napig, majd a színlé leválasztva többedik töltésű fahordóba és üvegballonba került. Szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül letöltve 2024 november elején. 

Beindít, megmozgat, kipattan a szikra.

Meglepődtünk, sok-sok gondolat született:

  • friss, dinamikus, lendületes, meggyes ízvilág, karakán, magával ragadó
  • életkezdet, rügyfakadás
  • igazi indítógomb, az érzés, hogy hajrá, rajta, menjünk, könnyűnek tűnő megvalósítás

Hát mi tagadás, nem csodálkozunk azon, hogy rablók járnak arrafelé😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése