Következő palackunk a tüzesebb
Mátra aljáról, Gyöngyöspatáról származik, a Páger pince jóvoltából kóstolhattuk
meg a lehető legtermészetesebb módon készített Rajnai rizlinget. Feszes savak
jellemzik, illatában és ízvilágában is citrusos változat, nem olajos, kevésbé
petrolos, inkább könnyedebb, légies kivitel.
Zárásként a helyhez hűen a
Kővágóörs melletti Küszöb orra hegy oldaláról szüretelt 2019-es Pinot Noir
tételt kóstoltuk, a Jakab pincészettől. Az ültetvényt több, mint 20 évvel
ezelőtt Szeremley Huba telepítette Gál Tibor közreműködésével, az
alapkőzet pedig a Balaton-felvidéki vörös homokkő. Az FR jelzés egyébként, azt
jelenti, hogy a bogyózást, kézi csömöszölést, kíméletes préselést követően kén
hozzáadása nélkül francia François Frères és Montgillard hordókban érlelődött.
Egy sokkal határozottabb, testesebb, nagyon jó savszerkezetű bort kapunk, érett
erdei gyümölcsökkel, földes, szénás jegyekkel az általunk megszokott elegáns,
lágy tételek helyett.
Nagyon érdekes kóstolni, mennyire
más és más ízvilágot kapunk, akár ugyanarról a területről is szüretelve, csak a
hordó minőségén változtatva.
Nem dicsekvés, de a harmadik
tétel telitalálat lett, ahogy az ünnepelt mondta „ez vagyok én”

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése